Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



dinsdag 4 januari 2011

VPRO Wintergasten 2010 – 2011


Wie van de drie?

De afgelopen maandagavonden mochten we genieten van het programma Wintergasten, dat de VPRO alweer enige seizoenen op het scherm brengt.

Het waren drie interessante lieden die voor de camera hun geliefde film - en televisiebeelden toonden: Roy Sorensen, een filosoof uit het midden van Noord-Amerika, Antanas Mockus, een politicus uit Colombia, Zuid-Amerika en de hiernaast afgebeelde Antony Hegarty, de Engelse zanger van Antony and the Johnsons die alweer enige tijd in New York woont.


De gasten waren in de goede volgorde ingebracht, want de afleveringen werden steeds interessanter. Sorensen, die filosofeert over dingen die er niet zijn zoals gaten, stilte en het donker, verwonderde met zijn ideeën over de aanwezigheid van afwezigheid, Mockus met zijn ongewone idee om als burgemeester van Bogota mime-spelers in te zetten om het verkeer te regelen en Anthony met zijn hele verschijning en ideeën over de androgyne mens. 

De interviewers waren dit keer ook verschillend. Roel Bentz van den Berg was afgereisd naar St. Louis en had zich terdege voorbereid op het gesprek. Dat was een verademing bij interviewers die weinig zelf over het onderwerp weten, maar achteraf beschouwd - en na commentaren die anderen uit mijn omgeving - meen ik dat Roel teveel het gras voor de voeten van Roy wegmaaide.

Raoul Heertje had een intiem persoonlijk onderhoud met de onorthodoxe en vriendelijke Antanas, die in het gewelddadige Colombia zijn hoofd boven water houdt. Ooit was Antanas rector van de universiteit maar nadat hij tijdens studentenprotesten zijn broek liet zakken en zijn kont toonde, ook wel mooning genoemd, moest hij aftreden, nam als onafhankelijke kandidaat deel aan de race voor burgemeester en won die ook. Hij toonde een fragment uit de film Bilitis van David Hamilton, waarvan hij geleerd had om op een andere manier te vrijen.

Dat vormde een aardig bruggetje naar het gesprek dat Leon Verschotdonk in een sfeervolle New Yorkse pianobar had met Antony Hegarty, die bevlogen sprak over de invloed van testosteron of oestrogeen op het menselijk gedrag. Hij nodigde Leon uit een tijdje oestrogeen te nemen om te zien wat het effect op zijn gedrag zou zijn, maar Leon reageerde daar niet op, net als hij trouwens ook niet inging op andere nogal prikkelende ideeën van Antony over seksualiteit en gender-identitieit. Wat dat betreft had hij beter van plaats kunnen wisselen met Raoul Heertje, die overigens ook al eens als interviewer van Zomergasten een uitstekende indruk maakte.  

Ik denk dat de formule van Wintergasten ook heel goed zou kunnen werken voor Zomergasten, dat de laatste jaren nogal lijdt aan bloedarmoede. Dus wisselende interviewers die affiniteit hebben met het onderwerp en een korter minder uitgekauwd programma, VPRO!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten