Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



dinsdag 1 november 2011

Over de houding van de PvdA in de Eurocrisis, Buitenhof, 30 oktober 2011


Vanuit een brandend huis zonder nooduitgangen.

Drie economen buigen zich onder leiding van Peter van Ingen over de vraag hoe de PvdA zich komende woensdag moet opstellen in het debat rond de Eurocrisis. Ronald Plasterk heeft al gezegd dat hij de regering niet wil steunen als het pakket niet doet wat het zegt dat het moet doen.

Arnout Boot (1960, zie foto) van de universiteit van Amsterdam schreef een artikel in NRC waarin het beweert dat de Tweede Kamer woensdag a.s. niet moet instemmen met het accoord van de regeringsleiders. Het is een belangrijk moment om aan te geven dat de controle ontbreekt. Het IMF zou die op zich moeten nemen.

Paul Tang (1976), voormalig financieel specialist van de PvdA, pleitte eerder voor een grotere rol van het IMF naar aanleiding van de problemen van Griekenland, maar Lagarde is daar niet op ingesprongen.

Flip de Kam (1946), emeritus hoogleraar aan de universiteit van Groningen, zegt dat het IMF al veel geld in Europa stak. China en Brazilië willen wellicht liever rechtstreeks geld uitlenen.

Boot zegt dat ze het alle drie eens zijn over het gebrek aan controle en dat het nu het moment is om daarop te reageren. Het IMF werd gemangeld door de Europese regeringsleiders en kon daarom geen rol spelen. Deals tussen de regeringsleiders zijn niet transparant en schadelijk.

De Kam zegt dat de Chinezen niet zomaar geld geven. Er is een onderliggend probleem: Noord- en Zuid Europa verschillen teveel van elkaar.

Tang wil dat de Europese Centrale Bank die verschillen vermindert en financiële stabiliteit brengt door staatsobligaties op te kopen.

Boot zegt dat er een disciplineringsmechanisme moet zijn. Hij geeft De Kam gelijk over het onderliggende probleem.

De Kam zegt dat het verhogen van de inflatie zou een goed middel zijn om Zuid-Europa dichter bij het Noorden te brengen, omdat lonen en prijzen daar dan minder sterk omhoog gaan dan bij ons, al is het gevaar dat zo’n middel moeilijk afgeremd kan worden.

Peter van Ingen speelt voor advocaat van de duivel en noemt het middel van inflatie vloeken in de kerk. Duitsland heeft een trauma van de hyperinflatie in 1923. Ook Nederland zal zoiets niet goedkeuren.

Boot zegt dat het dichter bij elkaar brengen van Noord en Zuid een deel van het probleem is. De vraag is hoe we begrotingsdiscipline krijgen. Als we op deze weg doorgaan, komen we steeds verder in een moeras terecht.

Tang noemt de omvang van het noodfonds als een ander probleem.

Boot zegt dat het ECB obligaties kan opkopen als smeermiddel voor de economie, maar alleen als er een instituut is dat toeziet op de euro.

De Kam wil, net als Boot, ook niet dat Nederland accoord gaat met de Europese plannen, ook om Zuid Europa sterker te maken door arbeidsmarktbeleid en regelgeving. 

Tang vindt het gevaarlijk het accoord te verwerpen.

De Kam schetst het beeld van Europa als een brandend huis zonder nooduitgangen. ‘Zou jij Italiaanse staatsobligaties kopen?’ vraagt hij aan Tang.

Boot stelt dat de Tweede Kamer en dus ook de PvdA het accoord moeten afwijzen, maar wel een constructieve uitweg bieden door het IMF op de zaak te zetten. Tenslotte zegt hij dat het lang niet zeker is of we het met de euro gaan redden.

Alleen maar geld in de economie pompen lijkt mij in ieder geval niet de oplossing. Het sleutelwoord is vertrouwen en dat is niet meteen waaraan je denkt als je de Europese regeringsleiders bezig ziet.         

2 opmerkingen:

  1. een handige samenvatting voor iemand die Buitenhof niet heeft gezien.

    ´het sleutelwoord is vertrouwen...etc´


    Met de kennis van nu, nu Papandreu een referendum wil onder zijn griekse volk zou je kunnen concluderen dat de PvdA meer vertrouwen heeft in Papandreu dan in zijn volk. De PvdA had ook al veel vertrouwen in de financiële markten die ook geen vertouwen hebben in het Griekse volk, maar dat is minder verrassend. Voorlopig kunnen we de PvdA op één hoop vegen met de financiële markten.

    Als het echt gaat om vertrouwen, moet ik eerlijk bekennen dat ik geen vertrouwen heb in de financiële markten.

    Ik zou zelf niet bedenken een referendum te houden over het al of niet in de eurozone blijven of niet. Niet omdat ik niet ieders mening wil horen, maar omdat een referendum niet ieders mening laat zien. Een democratisch besluit wordt genomen na het uitwisselen van argumenten tussen de beslissers onderling, precies dat uitwisselen van argumenten mis ik bij een referendum.

    Dat zou in de Tweede Kamer dus moeten gebeuren, maar dat gebeurt erg weinig, ik heb erg het idee dat men voor een groot deel als een schoothondje achter de financiële markten aanloopt, de SP en de PVV niet, Papandreu ook nog niet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt, Jan, voor je reactie. Met vertrouwen bedoel ik evenmin vertrouwen in de financiële markten. De politiek zou daar meer afstand van moeten nemen en een andersoortige economische orde ontwikkelen, met duurzaamheid als motor. Groen links was de enige partij, gister, die het positieve van het referendum inzag.

    BeantwoordenVerwijderen