Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



woensdag 10 juli 2013

Filmrecensie: Aanrijding in Moscou (2008), Christophe van Rompaey



Vrouw tussen lust en rust

De titel bergt een wat vreemde woordencombinatie in zich, tot duidelijk wordt dat Moscou een nieuwbouwwijk is in Gent. Wellicht heeft men die wijk deze naam gegeven vanwege de vele flats die er staan. In een van de gebouwen woont Matty, een 43-jarige beambte in een postkantoor, gescheiden van haar man Werner, een tekenleraar. De jongste twee kinderen zijn in het weekend vaak bij hem en Gail, een vroegere studente van hem.

In het begin van de film doet Matty boodschappen in een supermarkt met de jongste twee, Peter en Fientje. Bij het verlaten van de parkeerplaats rijdt ze per ongeluk achteruit en botst tegen een gele truck van een 29-jarige blonde Viking. Dat leidt meteen tot een heftige woordenwisseling tussen de twee (zie foto). Johnny, zoals de Viking heet, bindt in als omstanders de politie willen waarschuwen. Hij is onder de indruk van de snedigheid van Matty, geeft de kinderen een likstok en wil meer met haar, maar zij heeft het al druk genoeg.

Als ze later in bad zit, wordt er gebeld. Vera, haar oudste dochter, zeventien lentes jong en een echte puber die niet graag naar haar vader en Gail gaat, neemt op. Johnny heeft op het aanrijdingsformulier haar telefoonnummer gezien en wil haar kofferbak repareren. Hoewel Matty dat tegenhoudt, staat hij later toch met zijn reparatiekist op de stoep.
‘Mijn leven is buien en deuken,’ verzucht Matty tegen haar collega Nicky op het postkantoor.  

Het is te voorzien dat Matty, aangemoedigd door Nicky die vraagt of er vuur is tussen haar en Johnny, in zijn handen valt, terwijl ze tegelijk wil dat Werner terugkomt. De wat lastige romance tussen Johnny Camione l’Amoroso zoals hij zichzelf noemt en Matty wordt fraai uitgewerkt. ‘Geef toch toe dat je me in je bed wilt parkteren,’ zegt Matty. Ze  maant tegelijk Werner een beslissing te nemen over een scheiding, maar  hoopt dat hij voor haar en de kinderen kiest. De dramatische ontwikkeling verscherpt zich als Werner meldt dat Matty een alcoholist is met een strafblad en zijn vrouw het ziekenhuis in heeft geslagen.

Tijdens een etentje bij Matty begint Vera, die geen scrupules kent, daarover. Johnny legt uit hoe dat zo gekomen is. Zijn vrouw ging met een ander, een advocaat, omdat hij veel weg was. Verzoening met het verleden en een herstart voor Johnny zou een mooi einde geweest zijn, maar Werner brengt onrust met zijn besluit om toch terug te keren in het gezin. Matty hinkt op twee gedachten. Dat leidt tot een spannende ontknoping. Tijdens de waterzooi zitten de twee mannen tegenover elkaar aan tafel en beschimpen elkaar terwijl Matty tussen hen in wil dat ze daarmee ophouden.

De onderhuidse woede van Johnny wordt fraai weergegeven, net als de twijfel van Matty over haar toekomst. Grappig zijn de scènes op het postkantoor, waar steeds  begrafenisondernemer Jacques verschijnt om rouwkaarten per post te versturen. Grappig ook is Fientje die steeds tarotkaarten legt en haar drukbezette moeder steeds uitnodigt om haar een vraag te stellen die ze dan aan de hand van de kaarten zal beantwoorden.

De Vlaamse taal geeft de film extra glans. Een likstok klinkt anders dan een lolly en camionneur heeft meer status dan een vrachtwagenchauffeur. Johnny kan het goed vinden met zoon Peter, die van vliegtuigen houden. ‘Dat zijn toch de camionneurs van de lucht,’ zegt Johnny die zichzelf daarmee omhoogsteekt.

Aanrijding in Moscou is een boeiend en levensecht drama met veel actie, al wordt het op het eind wel wat veel van het goede. Matty zou, zoals in het gewone leven, nog heel lang kunnen blijven hinken. Een vrouw tussen twee vuren, tussen lust en rust.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten