Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



woensdag 17 juni 2015

A goat for a vote (2014), documentaire van Jeroen van Velzen



Drie kandidaten voor de verkiezing tot schoolpresident

Na de presidentsverkiezingen in 2013 bleef het geweld, ondanks geruchten van fraude, in Kenia uit. Vijf jaar eerder was dat wel anders. Om het democratisch peil op te schroeven worden op middelbare scholen schaduwverkiezingen gehouden. Jeroen van Velzen volgt drie kandidaten op de Majaoni Secondary School: Magdalena Ramadan, Harry Jerwa en Said Salim. Na het hijsen van de vlag legt de directrice van de school de procedure uit.
Tussendoor horen we meningen van leerlingen over de kandidaten.

Van Velzen begint bij Said die met de mogelijke vicepresident aan het vissen is om geld te verdienen voor hun verkiezingscampagne. Said wil graag winnen om later dokter te worden en met het verdiende geld eten voor zijn familie te kunnen kopen. De jongens gaan samen op de foto. Ze maken ook een professioneel klinkend lied met opwekkende muziek op de achtergrond.  

Magdalena vindt dat meisjes meer steun nodig hebben en dat een vrouwelijke president daar de beste garantie voor is. Er is echter nog nooit een vrouw gekozen als president. In de aula van de school zegt ze dat ze een familie wil vormen. De gesluierde leerlinge die haar vice president moet worden, zegt dat vrouwen kunnen wat mannen kunnen, alleen beter. Magdalena maakt thuis schoon. Ze is bang om te verliezen. Ze wil later advocaat worden. Haar grootmoeder gelooft niet in de onpartijdigheid van rechters en zegt dat iedereen haar zal proberen om te kopen. Zelf heeft de grootmoeder een rechtszaak lopen tegen een onderneming die haar huis wil slopen. Magdalena lijkt te beseffen dat niet alle onrecht zomaar uit de wereld geholpen kan worden. Met haar campagneteam bedenkt ze een lied waarin de regel Wij meisjes kunnen het echt voorkomt.

Harry is de underdog. Zijn zelfgemaakte poster steekt armoedig af naast de poster van Said. Hij is echter overtuigd van zijn eigen kandidatuur. Hij klimt in hoge bomen om kokosnoten te plukken en die op de markt te verhandelen om aan geld voor zijn campagne te komen, maar veel kokosnoten lijkt hij niet te verkopen. Gelukkig wordt hij door zijn tante gesponsord. Harry wil generaal worden en daarom is respect van de leerlingen voor hem belangrijk. Zijn campagneleider helpt hem met het inoefenen van zijn toespraak. Zijn ouders geven hem een geit om zijn campagne kracht bij te zetten. Harry plakt een zelfgemaakte poster op zijn flanken en loopt ermee rond, een dolkomisch gezicht.  

De mannelijke kandidaten delen snoepjes uit om de leerlingen voor zich te winnen. Bij Harry ontaardt dat in een chaos. Later slacht hij tot mijn ontzetting de geit om het vlees te verdelen over mogelijke aanhangers. Magdalena wil niemand omkopen, maar haar grootmoeder zegt haar dat de corruptie in Kenia nooit verdwijnt.  

Op de verkiezingsdag houden de drie kandidaten korte speeches. Harry heeft het over het vlees dat hij uitdeelde, Said dat hij naar iedereen zal luisteren en Magdalena dat ze een moeder voor de leerlingen zal zijn. Het stemmen gebeurt anoniem. De uitslag komt op het schoolbord. Said wint met 31 stemmen, Magdalena en Harry krijgen allebei acht stemmen. Said zweert dat hij zijn taak goed zal verrichten, Magdalena is teleurgesteld, ook voor de meisjes, Harry eet zonder commentaar zijn bordje leeg.

Hier de trailer op vimeo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten