Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



donderdag 29 oktober 2015

Marjan Minnesma, De nieuwe dag, Ikon televisie, 25 oktober 2015


Redden wat er te redden valt

Hella van der Wijst (links op de foto) van het Ikon programma De nieuwe dag praat met oprichtster van de klimaatbeweging Urgenda Marjan Minnesma (rechts) over haar werkzaamheden, terwijl ze vanaf een dak langs de IJ oever, waar zowel Shell als Urgenda gevestigd zijn, de nieuwe dag begroeten. Elke dag geeft volgens de hardwerkende Minnesma weer een nieuwe mogelijkheid om het roer om te gooien. Nog wel en in steeds urgentere mate. Minnesma wandelt straks 512 kilometer naar de klimaattop in Parijs om medestanders te vinden voor haar ideeën, maar in de vroege ochtend van De nieuwe dag speelt ze een deuntje op haar hobo.

Op de vraag van Van der Wijst over haar muzieke interesse vertelt Minnesma dat het in de familie zit om een instrument te spelen. Ze speelt al hobo vanaf haar achtste en oefent elke dinsdagavond in een orkest. De andere dagen werkt ze tot laat in de nacht door, want er zijn altijd veel e-mails te beantwoorden en werkzaamheden uit te voeren, zoals nu het uitnodigen van mensen om een stukje mee te lopen naar Parijs. Er kan veel, zegt ze, als we samen de schouders eronder zetten. De plannen van Amerika en China zijn niet genoeg. Zij gelooft meer in mensen dan in de procedures tijdens een klimaattop.

Haar zorg over de toekomst wordt ingegeven door haar bezorgdheid over haar drie kinderen. Ze zou zelf tegenwoordig meer nadenken over de vraag of kinderen nog wel een toekomst hebben. Het is aan onze generatie om ervoor te zorgen dat dit inderdaad zo is. Als we niets doen zitten we straks opgescheept met een aarde die vier graden warmer is. Dat zal naast alle natuurrampen een chaos in de wereld veroorzaken, waarbij de huidige stroom vluchtelingen vanuit Syrië niets is. Wij kunnen het tij nog keren.

In 2007 richtte Minnesma Urgenda op. Het winnen van de klimaatzaak was een goede zet in de rug om een versnelling van het denken over het klimaat in gang te zetten. Ze krijgt tranen in de ogen als ze opnames van na de uitspraak terugziet en denkt dat de kosmische energie hen heeft bijgestaan. Collega’s die rechten gestudeerd hadden waren sceptisch, maar de rechters konden niet onder de feiten uit. De gevaren van klimaatverandering zijn onontkoombaar. Urgenda kreeg veel reacties uit de hele wereld. Er was zelfs een boer uit Ethiopië die in een droog gebied woont en haar bedankte.

Minnesma wijst op de Shell toren waar ze haar carrière begon, maar waar ze als beginneling in de hiërarchische organisatie weinig kon uitrichten. Ze studeerde daarop filosofie en rechten en heeft zich beziggehouden met moreel ethische kwesties en vragen rond internationale rechtvaardigheid. Ze is nog steeds een kleinkind van boeren en hanteert liever geen jargon. Haar vader was als lid van de hervormde kerkenraad begaan met de gemeenschap en haar moeder bracht haar de liefde voor de natuur bij. Voor elkaar en de omgeving zorgen werd haar met de paplepel ingegeven.  

Ze zit naast Van der Wijst op het dak en stelt zich voor dat er straks overal om hen heen zonnepanelen te zien zijn. De zon geeft zoveel energie dat we de fossiele brandstoffen niet meer nodig hebben. In Wordt Vervolgd (nr 11, november 2015) zegt ze Shell de langste tijd gehad heeft omdat die niet overstapt op duurzame energie. ‘Shell kiest er willens en wetens voor om “fossiel” te blijven en zal daarom omvallen.’   

Ik schreef vroeger al eens dat ik Minnesma graag als president zou hebben en na het zien van de uitzending is mijn behoefte aan een frisse wind door ons vermolmde staatsbestel nog sterker.

Hier mijn verslag van de uitzending van Tegenlicht over de klimaatzaak en Roger Cox, hier meer informatie over de voettocht van Minnesma naar Parijs op de site van Urgenda.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten