Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



vrijdag 11 mei 2018

Ukrainian sheriffs (2015), documentaire van Roman Bondarchuk


Broze verhoudingen op het platteland van Zuid Oekraïne

Documentairemaker Roman Bondarchuk toont het leven op het platteland in het zuiden van Oekraïne aan de hand van twee dorpsbewoners die op voorspraak van de burgemeester de politie een handje helpen. Viktor en Volodja, zoals de twee hulpagenten heten, trekken er dagelijks in hun gele Lada met een Oekraïens vlaggetje op het dak op uit om ruzies te sussen en de orde in het dorp Stara Zburivka te handhaven. Erg ontwikkeld is het daar allemaal niet en de sociale cohesie is ook niet erg groot, maar een herdenking van de Tweede Wereldoorlog brengt de mensen samen, temeer omdat er een nieuwe oorlog tegen Russisch gezinde landgenoten aan de gang is.

Bondarchuk begint met een beeld van Volodja die hout hakt maar de splinters in zijn gezicht krijgt. Het lijkt erop dat we twee komieken te zien krijgen, maar dat valt mee. De komische noot wordt vooral ingebracht door het weinig ontwikkelde volk dat vooral bezig is met overleven. Dezelfde Volodja is ook bezig met zijn wijnranken, maar moet in het voorjaar vaststellen dat die door de vorst zijn stukgevroren. Het leven zit kortom niet mee in het dorp en anderhalf uur lang krijgen we daar voorbeelden van voorgeschoteld. Zo hoort Viktor van een vrouw over een buurman die slangen houdt, iets dat hij liever niet had willen horen.  

De eerste zaak waar de hulpagenten op af gaan betreft een man met een bijl die gesignaleerd is. Al gauw weten ze door informatie van dorpelingen om wie het gaat, maar de kijker blijft door de verschillende namen die de mensen daar dragen en de directe manier van filmen van Bondarchuk in het ongewisse. Hij legt weinig uit en laat des te meer zien, waar de kijker ook maar het beste aan kan toegeven. Wellicht ging het over Kolja die slaande ruzie met zijn vrouw Tanja had en uiteindelijk in de gevangenis belandde, waar zijn broer ook al zat vanwege het doden van hun vader. Volodja betreurt het dat ze de zaak niet binnenskamers hebben kunnen afwikkelen en Tanja is ontroerd door een brief van Kolja die volgens haar getuigt van ware liefde.

In het dorp ligt een meertje waar een zwerver rondliep die veroordeeld wordt tot een taakstraf en het opruimen van de flessen die daar aan de oever verspreid liggen. Later krijgt hij een huisje van een overleden dorpsgenoot. In de winter nemen de mensen een duik in een wak. Viktor kijkt toe en Volodja neemt een duik na zich eerst bekruist te hebben, waarna Viktor besluit zijn gezicht nat te maken. Mooi is een stukje waarin Volodja zichzelf met een motortje aan een scherm de lucht in krijgt. Zo dom zijn de dorpelingen ook weer niet.

De oorlog komt, behalve op de televisie van Viktor, tot ons uit een radio die een blonde dorpeling mee heeft in zijn uitkijktoren hoog boven het dorp waar hij ongetwijfeld een betere ontvangst heeft. Eerst is er de aansluiting van de Krim met Rusland, later laten de separatisten met aanslagen in Donetsk van zich horen. Ook het dorp wordt meegesleept in de oorlog, al wil niet elke man het leger in. Volodja zegt dat hij zelf niet kan vanwege een slechte schouder. De oproepen die de hulpagenten verspreiden komen vaak niet aan omdat de mannen afwezig zijn maar leiden wel tot de vondst van een lijk dat al langer in huis lag. Samen delven de hulpagenten een graf en schrappen diens naam uit het register. Tenslotte horen we tijdens de herdenking van de Tweede Wereldoorlog - rond het monument dat door de hulpagenten schoongemaakt is - van de burgemeester, dat er vijf dorpelingen onder de wapens zijn. Een jongen, die Sanka heet is al met pet en geweer op de foto genomen. De blonde man wilde niet in het leger maar heeft wel vertrouwen in de toekomst, ook al zijn de verhoudingen teer.

Hier de trailer op vimeo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten