Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



woensdag 5 december 2012

Filmrecensie: Welcome (2009), Phillipe Lioret


De badmeester en de Kanaal-zwemmer

Het onderwerp illegale immigratie naar Groot Brittanië staat garant voor spanning, maar tegelijk biedt het niet te veel mogelijkheden. Dit dreigt ook bij Welcome. De jonge Bilal Kayani uit Koerdistan sluit zich begin 2008 aan bij een groep om in een vrachtwagen de oversteek te wagen. De jongens zijn goed voorbereid. Ze trekken zelfs in de laadruimte van de wagen een zak over het hoofd om geen CO2 uit te stoten. De controleur merkt dan ook weinig als hij zijn meetapparatuur langs het zeil schuift, maar dan gaat het toch nog mis. Bilal raakt in paniek en begint te roepen. De jongens worden opgepakt. Bilal verontschuldigt zich dat hij in Koerdistan ook door de politie een zak kreeg opgezet en daar als de dood voor was.

Zijn nieuwe plan bestaat er uit om zwemlessen te nemen en het Kanaal over te zwemmen. Hij wil dolgraag naar het meisje Mina toe dat daar woont. Haar familie heeft al een half jaar een visum. Mirko, de broer van het meisje, was eerder een voetbalvriend van hem. Bilal probeert af en toe te bellen, maar de vader wil dat niet hebben.

Tussen de zwemleraar Simon Calmat en Bilal ontstaat een band, die de kijker al ver van te voren ziet aankomen. Simon is alleen. De vroegere vrouw Marion is van Simon weggegaan. Ze is zelf actief in de voedselhulp voor illegalen en verweet hem zijn onverschilligheid. Om Marion te verrassen geeft Simon onderdak aan Bilal en zijn vriend Zoran. De laatste is onder de indruk van de vele zwemmedailles die Simon in zijn huis heeft, waaronder een gouden. Tijdens een pizza vertelt Zoran dat hij een broer heeft die in een supermarkt werkt en ook werk voor hem zal vinden. Bilal wil bij Manchester United gaan spelen. In Irak werd hij al Bazda, De Renner, genoemd.

Als Marion de volgende ochtend bij Simon komt om nog wat laatste spullen op te halen, ziet ze de twee illegale jongens die bij Simon geslapen hebben. In plaats van vertederd te zijn, maakt ze zich zorgen over Simon, ook omdat hij een nogal rechtse buurman Bruno heeft, die hem zal verlinken. Hulp aan illegalen is strafbaar. Inmiddels zet Bilal, ondanks het negatief advies van Simon - tien uur zwemmen in tien graden is onmogelijk - , alles op alles om de crawl te leren.

Helaas horen we niets over de verwijdering tussen Simon en Marion. Ze heeft wel een nieuwe vriend, maar met haar ex echtgenoot gaat ze vriendschappelijk om. Simon krijgt, onder andere door Zoran die zijn gouden medaille heeft gestolen, last met de politie, die de medaille onderschept hij. In de woorden van de bureau-agent hoorde ik dat ze zelf ook onder druk staan om de hulp aan illegalen af te wijzen, wellicht door Sarkozy die we af en toe op de televisie voorbij zien schuiven.

Tot zover is alles nog redelijk voorspelbaar. Een ring vormt een verbindende schakel in het vervolg. Het is de dure trouwring die Simon aan Marion gaf. Simon vond die terug in zijn zitbank, toen hij een slaapplaats voor de twee illegalen maakte. Hij geeft die nu aan Bilal als cadeautje aan Mina, die door haar vader dreigt uitgehuwelijkt te worden aan een neef.

De titel Welcome is afkomstig van de deurmat van de xenofobe Bruno, een mooi detail.

Welcome is een sociaal drama in de traditie van Ken Loach, waarin twee mensen in een onbarmhartig land tot elkaar veroordeeld worden. De wilskracht van een jonge Koerdistan om zijn geliefde te vinden sluit aan op de dubbele agenda van de in de steek gelaten zwemleraar. 

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten