Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zaterdag 12 april 2014

Filmrecensie: Laila’s birthday (2008), Rashid Masharawi



Taxichauffeur tegen wil en dank

Laila’s birthday is een prachtig miniatuurtje van het leven in de Palestijnse stad Ramallah bij Jeruzalem. De gewezen rechter Abu Laila rijdt er, om wat bij te verdienen, rond in de taxi van zijn zwager en pikt de nodige klanten op. Door zijn passagiers en door zijn reacties krijgen we een mooi, terloops, wat melodramatisch beeld van de stad die door het conflict met de Israëli geteisterd wordt.

Laila’s birthday draait om de dag dat Laila, de dochter van Abu Laila, zeven jaar wordt. Haar moeder dringt er bij Abu op aan dat hij om acht uur thuis is om de verjaardag samen te vieren.
De statige Abu pakt zijn aktetas en brengt eerst zijn dochter naar school. Hij gaat vervolgens naar het ministerie van Justitie om te informeren naar zijn baan als rechter. Hij heeft die functie eerder uitgeoefend maar door geldgebrek kreeg hij ontslag, Op zijn weg naar het ministerie wordt hij aangehouden door een Palestijn, die een ritje wil, maar onderweg moet uitstappen. De nieuwe directeur heeft helaas geen baan voor hem. Abu mengt zich weer in het chaos van Ramallah.

Op de nieuws wordt gepraat over de humanitaire ramp die zich in de Gazastrook voltrekt door de Israëlische blokkade. Een man wil naar een checkpoint, maar dat weigert Abu Laila. Een jong verliefd stel wil een ritje maken door Ramallah omdat ze nergens ongestoord samen kunnen zijn, maar Abu zet hen er weer uit. Hij gebiedt een passagier zijn gordel om te doen, maar die neemt in plaats daarvan achterin plaats. Een politieagent wil zijn auto wel kopen, om wat bij te klussen. Mensen staan in de rij omdat anderen er ook in staan en er dus wel iets te halen zal zijn. Hij verbiedt een man om in zijn taxi te roken, maar het blijkt een net vrijgelaten gevangene die zijn elf jaar durende straf is doorgekomen door te roken. Het zijn allerlei ongerijmdheden die Abu Laila op zijn pad treft en waarmee hij moet weten om te gaan. De foto van zijn dochter op het dashboard geeft hem de moed om door te gaan.

Running gag in Laila’s birthday is de gsm die iemand per ongeluk in de taxi heeft achtergelaten. Op het moment dat er een struise Palestijnse naast hem zit, gaat het ding af. Abu meent eerst nog dat de gsm van zijn passagiere is, maar neemt dan op en krijgt een bericht dat niet voor hem bedoeld is. Als tenslotte de eigenaar van de gsm zich meldt, belooft hij de gsm terug te geven, maar het ontmoetingspunt bereikt hij niet omdat er steeds weer wat anders voor komt.

Zo is er een bomaanslag op het moment dat zijn auto in een garage staat omdat de motor dienst weigerde. Abu ging in de tussentijd de buurt in om een cadeau te kopen voor zijn dochter en rent naar de plek des onheils. Hij hoort dat de garagehouder met een slachtoffer naar het ziekenhuis is en neemt er een taxi naar toe. Helaas blijkt de gewonde overleden. Er is een doodongelukkige nicht van de man die naar huis moet worden gebracht. Later wordt zelfs per abuis vanwege een bruiloft zijn taxi versierd (zie foto).

Orde in de chaos scheppen is een van de taken waar Abu Laila als gewezen rechter steeds weer mee bezig is, al valt dat niet mee in het arme bezette gebied. De vraag is of hij de gsm nog terug kan brengen aan de eigenaar en belangrijk, of hij om acht uur thuis is om de verjaardag van zijn dochter te vieren. 

Er wordt mooi geacteerd door Mohamed Bakri met een bijna John Cleese achtige uitstraling, maar dan in zijn serieuzere rollen. Een prachtig miniatuurtje met veel droge humor.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten