Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



donderdag 19 februari 2015

Bombay Beach (2011), documentaire van Alma Har’el



Het geluk aan de andere kant van de Amerikaanse droom

Bombay Beach is een strand van de Salton Sea in het zuidwesten van Californië die ontstond nadat de Colorado rivier doorbrak. Plannen om er een welvarende stad neer te zetten mislukten. Op een vervallen kampeerterrein wonen arme mensen, die door saamhorigheid weten te overleven. Alma Har’el portretteert zonder verder commentaar drie bewoners: Benjamin die een bipolaire stoornis heeft, Ceejay, die het bendegeweld in Los Angeles ontvluchtte en de oude, verslaafde en racistische Ken die in het zelfontworpen Slab City woont, waar hij veel steun krijgt van lotgenoten.

Benjamin ofwel Benny woont met zijn ouders, zijn oudere zus en broer en een oud huis. De kinderen zijn al twee keer uit huis gezet en als dat nog eens gebeurt raken de ouders hen kwijt. Zijn masochistische vader loopt rond met ontbloot bovenlijf vol tatoeages en speelde vroeger graag oorlogje omdat hij weer afgekeurd voor het leger. Dat hun woonhuis acht jaar daarvoor explodeerde, kwam door de munitie die daarin opgeslagen was. Gelukkig overleefde het gezin het. De moeder vertelt haar dochter dat ze al op haar vijftiende zwanger van haar was, maar daarover loog omdat ze niet wilde dat haar dochter zo vroeg een kind kreeg. Ze is verder erg bezig met haar zorgenkind die pillen slikt tegen zijn bipolaire stoornis, maar soms woedeaanvallen krijgt, waardoor hij van school gestuurd is. In een therapiecentrum wordt de medicatie verhoogd. Benny is verder een aardige jongen, al wordt hij door de sociale groep uitgesloten. Als men hem vervolgens lithium voorschrijft, krijgt hij daar zware bijwerkingen van, maar scans laten geen neurologische afwijkingen zien. Hij gaat opnieuw naar school en is bang dat hij daar alleen zal zijn. Tijdens het zweren van trouw aan de vlag legt hij met zijn hoofd op zijn armen op tafel. Aan het eind zien we nog een fraaie scene waarin hij meerijdt in een brandweerwagen en zelf een heel klein vuurtje blust.

Cedric, ook wel Ceejay genoemd, kwam uit Los Angeles nadat zijn 16-jarige neef door een bende werd doodgeschoten. Hij is druk bezig met zijn middelbare school en rugbytrainingen. Hij heeft het hier beter naar zijn zin dan in de grote stad. Samen met zijn vrienden praat hij over de omgang met meisjes als ze vissen, skaten of rondhangen. In een golfwagentje rijdt hij met een vriend naar een snackbar. Ze zien een man op de grond liggen die geen hulp wil en laten het dus zo. Een andere man constateert dat diens arm gebroken is en dat hij naar het ziekenhuis moet. Tijdens een wild feest in de buurt proberen ze meisjes te veroveren, maar dat valt nog niet mee. Ceejay krijgt verkering met Jessica, de zus van een vriend. Complicatie is dat haar oude vriendje nog steeds achter haar aan zit. Hij chanteert haar met seksfoto’s van hen, maar Jessica laat zich niet intimideren en Ceejay zegt dat de jongen zelf in de problemen komt als hij die publiceert, omdat Jessica minderjarig is. Na een geslaagde rugbywedstrijd vindt hij zijn droom vervuld. Hij hoopt verder op een studiebeurs.

Ken ging op zijn dertiende het huis uit en is verslaafd aan alcohol en nicotine. Hij gaat naar een handelspost van Indianen om sigaretten te kopen, want daar zijn ze goedkoper.
Hij barbecuet met de rest van de groep uit Slab City en vertelt dat hij ooit bijna een jongen doodschoot die vervelend tegen hem deed. Hij kijkt terug op zijn leven in de olie-industrie en zijn huwelijk waaruit een zoon en een dochter geboren werden. Na de scheiding heeft hij hen nooit meer gezien. Hij zegt dat het ook zijn eigen schuld is omdat hij het huwelijk van zijn dochter met een zwarte man niet accepteerde. Opeens verschijnt er een helicopter die Ken naar het ziekenhuis vervoert. Later horen we van zijn dochter dat hij een lichte beroerte heeft gehad. Hij herstelt bij vrienden of familie in Fresno, heeft angstige dromen over zwarte verplegers die hem wilden vermoorden en keert later gelukkig terug naar Slab City.

De muziek van Bob Dylan en Beirut versterken de mooie sfeer in deze documentaire waarin het geluk aan de andere kant van de Amerikaanse droom getoond wordt.

Hier de trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten