Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



donderdag 19 maart 2015

The oath (2010), documentaire van Laura Poitras



Bekentenissen van de lijfwacht van Osama Bin Laden

Laura Poitras is geen onbekende. Ze was nauw betrokken bij de onthullingen over de NSA die Edward Snowden in juni 2013 in Hong Kong deed aan journalisten van The Guardian. Poitras was daarbij een belangrijke schakel. Drie jaar eerder maakte ze een fascinerende documentaire over Abu Jandal, de vroegere lijfwacht van Osama Bin Laden. In 2000 werd hij opgepakt in Jemen, maar in 2003 vrijgelaten na een heropvoedingsprogramma. Men gaf hem een taxi mee zodat hij taxichauffeur in de hoofstad Sanaa kon worden. In 2013 werd hij gedood in Syrië. De ijle zang in The oath lijkt daar op vooruit te lopen.

Abu Jandal (‘vader van de dood’) werd in 1972 in Saoedi Arabië geboren als Abu Nasser al-Bahri. Hij vertrok in 1994 als jihadstrijder naar Bosnië, deed een opleiding in Tadzjikistan en werd van 1997 tot 2000 bodyguard Osama Bin Laden. Hij ontmoette Salim Hamdan, een monteur uit Kandahar, in Sanaa, verschafte hem onderdak en wierf hij aan voor de strijd, waarop Hamdan de chauffeur van Bin Laden werd. Op 17 mei 1998 bracht hij een verslaggever van ABC news naar Bin laden, die een zwarte dag voor Amerika voorspelde. Bin Laden stond erop dat Jadal en Hamdan in 1999 met elkaars zussen trouwden. Toen Hamdan zijn gezin in Pakistan in veiligheid wilde brengen, werd hij opgepakt, mishandeld en uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De documentaire begint met videobeelden uit november 2001 waarop Hamdan met een zak over zijn hoofd in Guantanamo Bay zit. Jandal ontvangt zeven maanden later een brief van hem, waarin hij schrijft dat hij in afwachting van zijn proces eenzaam opgesloten zit, pijn en jeuk heeft en steun van hem vraagt. Jandal heeft met zijn vriendelijke en eerlijke zwager en diens gezin te doen. Liever had hij zelf opgesloten gezeten. Ten tijde van dinsdag 9 september 2001 zat hij in de gevangenis in Sanaa. Hij hoorde de vrijdag erop van de aanslag via een luidspreker van de moskee. Daarna werd hij twee weken door Ali Soufan van de FBI verhoord. De Verenigde Staten wachtten met de invasie tot hij uitgesproken was en Soufan het Congres had toegesproken. Volgens Jandal was alle informatie onbruikbaar omdat die door cellen al na een dag verwijderd wordt. Hij werd in 2003 na een heropvoeding vrijgelaten met geld voor een taxi en op grond van de belofte dat hij zich van terroristische daden zou onthouden.

In Jemen woont hij met zijn zoontje Habib die hij een streng gelovige opvoeding geeft. Hij vindt het ook goed dat hij naar Tom & Jerry kijkt en gebruikt zelf Westerse producten omdat die nu eenmaal beter zijn. De beelden zag ik al in een ander televisieprogramma. Saboor, de vrouw van Hamdan, helpt om haar dochters met een brief aan Hamdan die zijn jongste dochter nog nooit heeft gezien. Jandal praat in Sanaa tussen de taxiritten door met mogelijke rekruten over de jihad. Persoonlijk contact vindt hij belangrijk. Het gaat om raken en aangeraakt worden. De westerse democratie is corrupt en onderdrukt mensen, zegt hij. Hij vertelt dat Bin Laden een vader was voor zijn volgelingen en dat hij met de aanslag op de Twin Towers de Verenigde Staten vernederde. Zelf was hij niet voor de aanslag. Hij leefde mee met het Amerikaanse volk. Hij roept de rekruten inderdaad niet op tot de strijd, maar zegt dat men ook dokters, wetenschappers nodig heeft.

Jandal werd in 2006 geïnterviewd door de Amerikaanse televisie. Robert Worth van de New York Times hoorde dat de nieuwe generatie strijders hun eigen plan trekken en dat ze moeilijk in toom te houden zijn. Zelf wordt Jandal ook bedreigd en daarom is hij tijdens zijn werk voorzichtig.

Tegen Al-Jazeera vertelt Jandal dat hij vrijwillig toetrad tot Al Qaida en dat de eed hem nu aan het twijfelen brengt. Poitras hoort dat hij slecht slaapt omdat zijn leven, anders dan vroeger in de frontlinie, onzeker is. Als hij gevraagd was om mee te doen aan de aanslag op de Twin Towers, had hij geweigerd. Hij vecht liever op het slagveld. Hij kende wel alle strijders goed die de aanslag pleegden.

De documentaire gaat verder met het proces tegen Hamdan, die vecht voor rechtvaardigheid. Tijdens een bijeenkomst van familieleden van gevangenen op Guantanamo Bay vertelde de advocaat van Hamdan al over diens proces. Saboor mocht er niet bij aanwezig zijn. De zitting was besloten opdat er geheime getuigen konden worden opgeroepen. Een militaire advocaat zegt dat Hamdan, die in 2006 een rechtszaak won van Rumsfeld en vervolgens nieuwe aanklachten aan zijn broek kreeg, niet schuldig aan terrorisme is. Hij wordt slechts veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf. Zijn advocaat noemt Hamdan een hoffelijke man, de militair advocaat hoopt dat Hamdan in Jemen veilig is. In een brief aan zijn zwager vraagt Hamdan, die op 8 januari 2009 herenigd werd met zijn familie en een teruggetrokken leven leidt, waarom die al die interviews gegeven heeft. Hij denkt dat het beter is zich tot zijn eigen zaken te beperken. Jandal heeft dan zijn taxi verkocht om zijn schulden af te betalen en heeft alleen nog zijn geloof om door te geven aan zijn zoon.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten