Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zaterdag 16 mei 2015

Filmrecensie: The loners (2009), Renen Schorr



Twee gemotiveerde maar buitengesloten soldaten leggen het loodje in het Israëlische leger

The loners vertelt het verhaal over twee Israelische soldaten die vanwege hun Russiche afkomst buitenbeentjes zijn in het regiment dat over de Golanhoogte waakt. Door een dommigheid raakt een van de twee zijn wapen kwijt. Als blijkt dat het geweer door Hamas gebruikt is voor een aanslag, komen de twee in de problemen. Het verhaal van Renen Schorr is geïnspireerd op gebeurtenissen in een militaire gevangenis in 1997 in Noord Israël.

De soldaten waar het om gaat heten Alexander ofwel Sasja Blochin (links op de foto) en Glori (rechts) die tegenwoordig Campbell maar eerder Slava heette. Ze zijn beiden zeer gemotiveerd. De eerste is veel gecultiveerder dan de tweede, een boerenzoon van ouders die overleden zijn. De vader van Blochin is een generaal in het leger. In het begin van de film is Sasja zeer blij dat hij de officiersopleiding mag doen. Glori smaalt dat Sasja dan straks de overste van hem is.
We zien vervolgens beelden van een privéfeestje waarbij de twee soldaten niet worden toegelaten. Blochin gaat de hort op, terwijl Glori nog een tukje gaat doen omdat hij straks wachtdienst heeft.

Niet veel later worden ze gearresteerd op verdenking van wapensmokkel. Ze ontkennen en hopen dat het incident met een sisser zal aflopen. Niets is minder waar. Ze krijgen een proces waarbij ze tot vier jaar gevangenisstraf worden veroordeeld. Hantin, een vrouwelijke medewerker van de gevangenis, raadt hen aan die in een burgergevangenis uit te zitten, maar dat willen de jongens niet. Ze willen in hoger beroep, maar daar horen ze niets over. Glori wordt obstinaat en zoekt ruzie met medewerker Galperin die hem behoorlijk laat bloeden voor zijn tegendraadse gedrag. Dat is ook niet goed voor de verhouding tussen de twee vrienden.

De film komt in een stroomversnelling als Glori een uitbraakpoging doet. Hij sluit Galperin op, geeft Sasja de sleutels van de cel en scharrelt rond in het kantoor van de gevangenisafdeling. Als Hantin het kantoor binnenkomt, sluit hij ook haar op. Sasja besluit na enige twijfels zich bij Glori te voegen. Ze schrijven een brief aan de gevangeniscommandant, waarin ze een hoger beroep eisen en terugkeer naar de Golanhoogte. Een gevangene brengt de brief weg. Glori barricadeert de afdeling en maakt molotovcocktails. Hij bedreigt Galperin met dood door verbranding en eist een gesprek met generaal Ben Aroya. Onderwijl delen de jongens drank uit aan de gevangenen.

Aroya komt en zegt door een megafoon dat het Israelische leger niet onderhandelt. Een bekend geluid. Tegelijk wil hij geen doden om de publieke opinie niet tegen zich te krijgen. Na een eerste confrontatie tussen de oproerpolitie en de twee soldaten, geeft Aroya bevel tot een staakt het vuren en belooft Sasja dat hij zijn vader zal vragen om te komen. Dat heeft een verwijdering tussen de twee vrienden tot gevolg. ‘Jij kent geen grenzen,’ zegt Sasja. ‘Jij hebt geen kloten,’ antwoordt Glori. Als Sasja naar buiten komt, hoort hij dat Aroya gelogen heeft. Glori vecht verder met Hantin aan zijn zijde. Zij probeert in een door Glori gedicteerde brief de toedracht uit te leggen, maar tenslotte maakt Glori een prop van het papier. Nog voor de laatste confrontatie weet hij hoe het zal aflopen.

In de aftiteling lezen we dat Sasja drie maanden aan zijn broek kreeg en Glori zes jaar, in een burgergevangenis wel te verstaan.  

Hier de trailer voor degenen die Russisch of Ivriet verstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten